To podróż pokazująca różne perspektywy: osób decyzyjnych, aktywistycznych, rodziców, osób ze środowisk naukowych i sektora zdrowia, które przyglądają się naszym talerzom i półkom sklepowym, szukając rozwiązań i wskazując na działania legislacyjne, edukacyjne i podnosząc kwestię prawa dostępu do zrównoważonej, roślinnej żywności w placówkach oświatowych.
Bohaterowie i bohaterki reportażu to: prof. Piotr Skubała (Uniwersytet Śląski); Filip Pelc, radny dzielnicy Białołęka; Marzena Wichniarz z grupy "Rodzice dla Klimatu"; Szymon Żugaj, aktywista, Green REV Institute; Anna Żuchniewicz, Fundacja Onkologiczna "Rakiety"; Roman Głodowski, prezes i założyciel Stowarzyszenia "Nasz Bóbr"; Morgan Janowicz, koordynatorka ds. partnerstwa Green REV Institute oraz dr Sylwia Spurek, posłanka do Parlamentu Europejskiego i Dorota Łoboda, posłanka na Sejm X kadencji. Osoby z różnym doświadczeniem, działające w różnych obszarach odważnie mówią o konieczności naprawy systemu żywności, zajęcia się poważnie, bez stereotypów i politycznej opowieści "o prawie do kotleta" kwestią sprawiedliwości żywnościowej.
Po premierze odbędzie się dyskusja, w której udział wezmą:
- Natalia Kowalska – weganka, feministka, aktywistka na rzecz praw zwierząt,
- Dorota Wawrzycka – dietetyczka, promotorka diety wegańskiej,
- Marzena Wichniarz – współzałożycielka i organizatorka ruchu "Rodzice dla Klimatu",
- Sebastian Gaweł – prawnik zajmujący się naukowo prawami człowieka,
- Marcin Chłodnicki – wiceprezydent Kielc.
Marzena Wichniarz, współzałożycielka i organizatorka ruchu "Rodzice dla Klimatu": Brakuje dziś publicznej i rzetelnej rozmowy o realnych kosztach naszej żywności i całego systemu jej produkcji. Jedzenie jest naszą podstawową potrzebą, a jego niedobory powodują ogromne szkody dla organizmu. Nie dostrzegamy jednak, że równolegle nasza tradycyjna, bazująca na produktach odzwierzęcych dieta powoduje nie tylko postępującą degradację środowiska i nadmiarowe zużywanie zasobów naturalnych, ale też stanowi zagrożenie dla nas samych. Film "Katastrofa na talerzu" ukazuje, w jaki sposób zjadamy własne zdrowie, dobrostan planety i bezpieczną przyszłość. Jednocześnie jest opowieścią o odpowiedzialnych i racjonalnych wyborach. Niech stanie się także impulsem do budowania lepszej alternatywy, szczególnie dla naszych dzieci. Możemy zabiegać o te zmiany wspólnie już teraz, aby chronić tych, na których najbardziej nam zależy.”
Wejście na wydarzenie jest bezpłatne.
_______
Źródło: Marzena Wichniarz "Rodzice dla Klimatu"