Pierwszy dzień wydarzenia rozpocznie spotkanie z członkami FTT.
O godz. 16.30 członkowie FTT opowiedzą, czym jest Food Think Tank, będzie możliwość dyskusji. Ludzie tworzący FTT to m.in. ceramicy, artyści, kucharze. Spotkanie odbędzie się w czytelni IDK. O godz. 18.00 w kinie Moskwa IDK zaprasza na projekcję filmu pt.”Korzeń”. Wstęp na film jest bezpłatny.
„Korzeń”
reż. Marcin Wokan/ 33 min
Występują: Karina Marusińska, Michał Czekajło, Luiza Trisno, Tomasz Hartman, Michał Lewandowski
Korzeń jest próbą odpowiedzi na pytanie, czym jest kolektyw Food Think Tank. To podróż przez dwa ekscentryczne projekty kulinarne FTT: Ziemia i woda oraz Las – instalacja, które stanowią przystanki na drodze do Korzenia – Graala, w poszukiwaniu którego wyruszyli członkowie grupy.
7 lutego
Drugi dzień Gastrotour z Food Think Tank to seria warsztatów w IDK.
O godz. 12:00 odbędą się warsztaty „Projekt Herbata”. Poprowadzi je Piotr Mońka z Czajownia Wrocław, który przywiezie turkowar i będzie parzył herbatę. Będzie to degustacja z "lekcją" na temat różnych herbat i zwrócenie uwagi na to, jak ważne jest to, z czego pije się herbatę. O godz. 14:00 „Warsztaty kulinarne z Food Think Tank”, podczas których uczestnicy skupią się na daniach sezonowych i związanych z tym, co jadano dawniej. Warsztaty poporowadzi Tomasz Hartman i Michał Czekajło. O godz. 17:00 odbędzie się finałowa kolacja na dziedzińcu Wzgórza Zamkowego i w holu IDK. Kolacja będzie otwarta dla wszystkich. Zostaną podane dania przygotowane przez kucharz podczas warsztatów. Uczestniczyć w kolacji będą mogli wszyscy.
Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny. Nie obowiązują zapisy.
http://www.foodthinktank.pl/
https://www.facebook.com/foodthinktank/
https://www.facebook.com/events/222355931504006/
Źródło: IDK